Juridische zaken online | pers | contact |  | geavanceerd zoeken

versterkt de zorg voor jeugd

 

Stem voor de jeugd!

10.03.2017 - Uit de bankjes van de Tweede Kamer klonken afgelopen maandag ineens wel heel verfrissende geluiden! Wat was er gebeurd? Was de nieuwe Tweede Kamer al aangetreden?


Nee, helaas, was het maar zo'n feest.. Het was maar voor één dag: de zetels waren tijdelijk ingenomen door onze jongeren. Het was het Nationaal Jeugddebat.

Eindelijk ging het eens echt over jeugdzaken. Wat een verademing! Tijdens de verkiezingsdebatten lijken onze kinderen er niet toe te doen. Ze kunnen niet stemmen, dus het hoeft niet over hen te gaan? Onterecht! Want niet alleen hebben we drie-en-een-half miljoen kinderen en jongeren voor wie we nú goed moeten zorgen; deze mensen zijn ook onze toekomst - onze ouderen van straks. Zoals staatssecretaris Van Rijn in hetzelfde jeugddebat zei: "Als je oud bent, ben je ook jong geweest."

De staatssecretaris vond zelf ook dat er "misschien wel opvallend weinig over jongeren onder de 18 jaar wordt gesproken." Hij vroeg de jonge 'Kamerleden' of ze ideeën hadden om dat te veranderen. Dat hadden ze! Fractie 'Geel' stelde voor dat politici, voordat ze hun verkiezingsprogramma's bekendmaken, eerst in gesprek gaan met jongeren over de vraag wat zíj belangrijk vinden. Fractie 'Groen' opperde dat politieke jongerenorganisaties vaker naar de scholen  moeten komen. En fractie 'Blauw' vond dat het in de televisiedebatten meer over jongeren zou moeten gaan.

Ik was het helemaal eens met deze jongeren. Helaas hebben we geen jeugdpartij. Des te belangrijker dat de bestaande politieke partijen de jeugd vertegenwoordigen. En dan gaat het óók over jeugdzorg. Oók tijdens landelijke verkiezingen. Gemeenten zijn dan wel verantwoordelijk voor jeugdzorg en jeugdhulp, maar ook die zijn deels afhankelijk van besluiten uit Den Haag.

In de debatten gaat het nauwelijks over jeugd; in de verkiezingsprogramma gelukkig wel. Deze week publiceerde het Nederlands Jeugdinstituut een overzicht met de standpunten van de negen partijen die het grootst zijn in de peilingen. Eerder maakte Jeugdzorg Nederland al een analyse van wat er in de verkiezingsprogramma's staat over jeugdzorg en jeugdhulp. Jeugdzorg Nederland dook onlangs bovendien in de doorrekeningen van het Centraal Plan Bureau. Meerdere partijen trekken extra geld uit voor de Rijksbijdrage Wmo& Jeugd. Een nadere analyse leert echter dat het geld vooral gaat naar Wmo-taken.

Jeugdzorg Nederland blijft aandacht vragen voor de jeugd(zorg en hulp), net als ik onlangs deed in Binnenlands Bestuur: voor faire tarieven, minder bureaucratie en (nog) betere wijkteams. Dat doen we zodat onze leden de best mogelijke zorg kunnen bieden. Onze jeugd verdient immers niets minder dan dat. 

Hans Spigt
Voorzitter Jeugdzorg Nederland 

media - kamergotchi-s-jn-in-één-plaatje.png 

WORD LID!

Alle voordelen op een rij van het lidmaatschap. Lees meer →

TWEETS

@Jeugdzorgned 3 dg RT @Pleegzorg_nl: Save the date: Vooraankondiging Week van de Pleegzorg 2017 van 1 t/m 8 november https://t.co/YLooRF6mAA https://t.co/7y4…
beantwoorden - retweet
@Jeugdzorgned 3 dg RT @stijnverbruggen: 'Van verzorgingsstaat naar verzorgingssteden' is de titel van presentatie @kimputters @SCPonderzoek bij opening Huis v…
beantwoorden - retweet

COLUMN

medewerkers - hspigt-middel-1.jpgStem voor de jeugd! Laat deze stem gehoord worden.
Lees meer →