Juridische zaken online | pers | contact | print | geavanceerd zoeken

versterkt de zorg voor jeugd

 

Jeugdbescherming

 

Net verschenen: herdruk Kleine Gids Kindermishandeling.
In de 'Kleine Gids', uitgegeven door Kluwer in samenwerking met Jeugdzorg Nederland, zijn onder meer toegevoegd de laatste regelgeving en de meldcode met Rudy Bonnet als auteur. De gids wordt onder andere in het (hoger) onderwijs ingezet. Hij kan ook prima gebruikt worden in het inwerkprogramma van nieuwe medewerkers of als naslagwerk voor professionals


Jeugdbescherming

Jeugdbescherming is een gedwongen maatregel die de rechter kan opleggen als vrijwillige hulp niet werkt. Een kind of jongere wordt dan 'onder toezicht gesteld'. Gezinsvoogden begeleiden een gezin bij de opvoeding, tot de ouders dit weer zelfstandig kunnen overnemen. Soms woont een kind daarbij – tijdelijk – niet meer thuis. Bureaus Jeugdzorg voeren zowel de jeugdbescherming uit als vrijwillige vormen van jeugdzorg. Dat maakt een overgang van de ene naar de andere vorm, of zelfs een combinatie, eenvoudiger.

 

Deltamethode

Jeugdzorg Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van jeugdbescherming, met de Deltamethode. Gezinsvoogden én politiek zijn enthousiast over deze vernieuwende methode, met name over de nadruk op oplossingen. In de Deltamethode helpen gezinsvoogden ouders continu om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding. Vaak zijn ouders zo bezig met hun eigen problemen, dat ze hun kind uit het oog verliezen.

 

Beter Beschermd

Jeugdzorg Nederland is nauw betrokken bij de kwaliteitsverbetering van jeugdbescherming. In het project Beter Beschermd, dat is gestart in 2005, werkt ze samen met Bureaus Jeugdzorg, overheden, rechtbanken en de Raad voor de Kinderbescherming. Zij zetten ze zich ervoor in dat kinderen en jongeren die acuut bedreigd worden in hun ontwikkeling binnen twee maanden de juiste hulp krijgen. Sleutelwoorden hiervoor zijn intensieve samenwerking en een uitstekende onderlinge afstemming.

Gerelateerde documenten/downloads:
omslag-kleine-gids.pdf

WORD LID!

Alle voordelen op een rij van het lidmaatschap. Lees meer →

TWEETS

@Jeugdzorgned 1 dg @Mn0on Jeugdzorg Nederland is brancheorganisatie. Voor concrete hulpvragen, zie: http://t.co/zC8G1WWHUe
beantwoorden - retweet
@Jeugdzorgned 1 dg Silke van 9 houdt een spreekbeurt over #pleegzorg: http://t.co/rqdzEfsjOr
beantwoorden - retweet

COLUMN

medewerkers - martin-dirksen.jpgEen nieuwe wereld, een nieuw Nederland’Lees meer →