Juridische zaken online | pers | contact |  | geavanceerd zoeken

versterkt de zorg voor jeugd

 

JeugdzorgPlus

 

Jongeren die van de rechter - in hun eigen belang - gesloten behandeld moesten worden, kwamen tot 2008 vaak terecht in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI). Niet dat ze een strafblad hadden: er was eenvoudig geen goede plaats of behandelmethode voor ze in de 'gewone' jeugdzorg. Dit veranderde met de komst van de Wet op de jeugdzorg. In die wet is afgesproken dat deze jongeren in een gesloten jeugdzorginstelling geplaatst moeten worden. Ze hoeven dan niet meer naar een JJI.

 

Specialistische hulp

De gesloten jeugdzorg heet voortaan JeugdzorgPlus. Dat houdt meer in dan een naamsverandering. Doel van JeugdzorgPlus is jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen succesvol te laten terugkeren in de samenleving. Het gaat om jongeren die door de rechter 'onder toezicht' zijn gesteld. In JeugdzorgPlus krijgen zij kwalitatief hoogwaardige, specialistische hulp die op hun toekomst is gericht. Zorg die ook deze moeilijke groep jongeren op weg helpt naar scholing en werk.

 

Integrale zorg

De Wet op de jeugdzorg trok drie jaar uit voor een overgangsperiode. Daarna mogen onder toezicht gestelde jongeren niet meer samen met gestrafte jongeren in een JJI geplaatst worden. Vanaf 2011 integreert JeugdzorgPlus dan ook langzaam met andere vormen van jeugdzorg. Doel is jongeren de verschillende vormen van zorg die ze nodig hebben, integraal aan te bieden. Dus één soepel op elkaar aansluitend traject, in plaats van versnipperde stukjes zorg.

 

Ondersteuning

Jeugdzorg Nederland ondersteunt de integratie en helpt organisaties die JeugdzorgPlus  aanbieden bij het oplossen van knelpunten. Bijvoorbeeld door het opzetten van een goed informatiesysteem, dat snel duidelijk maakt in welke instellingen plaats is voor de jongere die op dat moment zorg nodig heeft. Namens de betrokken jeugdzorgorganisaties is Jeugdzorg Nederland gesprekspartner van de ministeries van VWS, Veiligheid en Justitie, en OC&W.


Meer informatie

 

WORD LID!

Alle voordelen op een rij van het lidmaatschap. Lees meer →

TWEETS

@Jeugdzorgned 3 dg RT @Pleegzorg_nl: Save the date: Vooraankondiging Week van de Pleegzorg 2017 van 1 t/m 8 november https://t.co/YLooRF6mAA https://t.co/7y4…
beantwoorden - retweet
@Jeugdzorgned 3 dg RT @stijnverbruggen: 'Van verzorgingsstaat naar verzorgingssteden' is de titel van presentatie @kimputters @SCPonderzoek bij opening Huis v…
beantwoorden - retweet

COLUMN

medewerkers - hspigt-middel-1.jpgStem voor de jeugd! Laat deze stem gehoord worden.
Lees meer →