Beter jeugdzorgbeleid begint bij uw verkiezingsprogramma

 

 

Terwijl in Den Haag het formatiedrama inmiddels in het ‘derde bedrijf’ is beland, maken veel partijen zich klaar voor de lokale stembusstrijd. Misschien zal de formatie in sommige gemeenten net zo moeizaam verlopen als op het landelijk toneel. Toch kun je ook betogen dat onze versplinterde democratie nog nooit zo goed heeft gewerkt. Voor iedere mening is immers een partij en elke stem wordt gehoord. Echter hebben we juist nu op lokaal niveau ook doortastende politici nodig, met een inhoudelijk sterk verkiezingsprogramma en een duidelijke visie op de toekomst van de jeugdzorg.

Door de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 is het belang van lokaal beleid voor onze sector zeer groot geworden. Door mijn ervaring in het lokale politieke milieu ken ik de waarde van een inhoudelijk sterk verkiezingsprogramma tijdens het samenstellen van doelgericht collegeakkoord. Daarmee wordt de basis  gelegd voor effectief lokaal beleid. Omdat wij allen de belangen van jongeren willen waarborgen is het dus essentieel dat de jeugdzorg in de verkiezingsprogramma’s zo uitgebreid en volledig mogelijk aan bod komt.

Daarom wil ik de schrijvers van de verkiezingsprogramma’s wijzen op de vijf thema’s in de Checklist GR2022 die Jeugdzorg Nederland heeft opgesteld. Als wij beleid willen creëren dat écht werkt voor de jongeren die onze hulp het hardst nodig hebben, moeten deze vijf thema’s een plek krijgen in de verschillende verkiezingsprogramma’s

Ten slotte wil ik het belang benadrukken van het contact met lokale aanbieders, jeugdzorgprofessionals, jongeren, ervaringsdeskundigen, en ouders. Zo krijgen de vijf thema’s een gezicht en worden de standpunten in onze verkiezingsprogramma’s mede vormgegeven door hen die er in het dagelijks leven het meest van gaan merken. Kijk op onze website om te zien welke leden van Jeugdzorg Nederland actief zijn in uw regio.

Hans Spigt

Voorzitter Jeugdzorg Nederland

 


Deel deze pagina: