Brandbrief Jeugdzorg Nederland en vakbonden over transitie Jeugdzorg naar Tweede Kamer

De manier waarop de jeugdzorg bij gemeenten over de schutting wordt gegooid, is volstrekt onacceptabel. Jeugdzorg Nederland, FBZ, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak sturen daarover woensdag 19 juni een brandbrief naar de Tweede Kamer. Deze partijen willen gauw helderheid over welke hulp gezinnen straks krijgen en wie die zorg gaat bieden.

‘We moeten voorkomen dat hetzelfde gebeurt als bij de thuiszorg,’ aldus Corry van Brenk, voorzitter van AbvaKabo FNV. ‘Met de zorg voor kwetsbare jeugd mag je geen enkel risico nemen en dat lijkt nu toch te gebeuren. Werknemers komen op straat te staan en de mensen die zorg nodig hebben, staan in de kou. Dat moeten we niet willen.’

Volgens de ondertekenaars van de brandbrief hebben de gemeenten, die vanaf 2015 de jeugdzorg moeten uitvoeren, amper een idee over hoe zij de jeugdzorg inrichten. Onduidelijk is volgens hen welke hulp kinderen en ouders straks nog krijgen. Ook is het nog steeds de vraag of de 30.000 medewerkers in de jeugdzorg aan het werk blijven en gezinnen de ondersteuning kunnen blijven bieden die nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat 6000 tot 9000 werknemers hun baan kwijtraken door het nieuwe jeugdzorgbeleid. ‘Het is een enorm verlies als deze goed opgeleide mensen zomaar aan de kant worden gezet, terwijl de vraag naar hun expertise en zorg blijft,’ stelt Hans Kamps, voorzitter  van Jeugdzorg Nederland. Hij wijst erop dat de afgelopen jaren juist veel is geïnvesteerd in de professionalisering van de jeugdzorg. ‘Nu kunnen we er nog iets aan doen, straks is het te laat.’

Jeugdzorg Nederland, FBZ, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vinden dat gemeenten de jeugdzorg goed moeten organiseren. De hulpverleners (die nu het werk doen) moeten in de nieuwe situatie met dezelfde arbeidsvoorwaarden hun werk kunnen doen. Partijen in de jeugdzorg vragen de Tweede Kamer om deze voorwaarde in de nieuwe Jeugdwet te verankeren.


Deel deze pagina: