‘Daar ga je dan, kerel’

Daar ga je dan. Ik zie je worstelen. Aan de ene kant wil je zo ontzettend graag terug naar de allerbelangrijkste persoon in je leven: Mama. Aan de andere kant wil je je broertjes niet achterlaten in het gezinshuis. Vijftien jaar jong ben je. Je bijt op je lip en ik zie dat trekje in je gezicht dat ik door de jaren heen zo goed heb leren kennen. Tranen wellen op in je prachtige, donkere kijkers.

Wat gaan we jou ontzettend missen en wat hebben we enorm van jou genoten! Af en toe trok je als een wervelwind door het huis en klonk je schaterlach van 30 decibel. Toen je kwam als jochie van zeven gaf je bijna licht omdat je altijd binnen had gezeten. Fietsen had je nog nooit gedaan. Je dacht dat je elke dag met de taxi opgehaald zou worden om naar school te gaan. Toen we je uitlegden dat je achternaam niet “van Oranje” was en je dus gewoon op en neer fietst, begon jouw grote avontuur bij ons in het gezinshuis.

Douchen deed je niet. Na een tijdje kwamen we erachter dat je gewoon de kraan openzette en ondertussen aan het spelen was. Langer dan twee uur op school lukte niet. Onder je bed vonden we wekelijks hele verzamelingen eten. Je was aan het sparen voor thuis waar nooit genoeg was. En kijk nou eens. Zo’n mooie grote kerel die zoveel geleerd heeft. Wanneer je nu boos bent, sla je niemand meer een bloedlip of een gat in de deur. Je krijgt het voor elkaar om even uit de situatie te stappen en na te denken. Wat ben ik apetrots op jou. En op je mama. Na een lange weg heeft ze alles weer op de rit. Diep respect.

Kerel, wat gaan we je missen! Maak alsjeblieft de goede keuzes.  Ga genieten. Alles ligt nog open voor je. We geloven in jou. We geloven in je mama. We zullen er ook altijd voor jou en je mama zijn. No matter what.

Voor altijd een plekje in ons hart.

In de serie ‘Jeugdzorg in de praktijk’ vertellen jeugdzorgprofessionals wat zij meemaken tijdens hun werk. Pien van der Hoff is 62 jaar, getrouwd en moeder van zeven volwassen kinderen. Twee van hen zijn als pleegkind bij haar komen wonen en daarna geadopteerd. Op dit moment wonen er zeven kinderen in het gezinshuis van Pien, op een ruime boerderij in het buitengebied.

 


Deel deze pagina: