Vaccinatie jeugdzorgmedewerkers

Jeugdzorg Nederland ontvangt veel vragen over de vaccinatie van jeugdzorgmedewerkers, ook van niet-leden, die wij helaas niet allemaal kunnen beantwoorden. De jeugdzorg valt onder de doelgroep ‘alle overige zorgmedewerkers’, die vanaf mei aan de beurt komt voor vaccinatie. Deze vaccinaties zullen hoogst waarschijnlijk via de GGD verlopen (eventueel met hulp van huisartsen / ziekenhuizen).

Op de website van de Rijksoverheid vindt u de planning voor de vaccinaties van de verschillende doelgroepen. De jeugdzorg valt onder de doelgroep ‘alle overige zorgmedewerkers’: deze groep komt vanaf mei aan de beurt voor vaccinatie. Bij de zorgdoelgroepen die als eerste aan de beurt zijn, hebben de brancheorganisaties een belangrijke rol gekregen in de informatiestroom naar de aanbieders. Afspraken over de communicatie rond de vaccinatie van jeugdzorgmedewerkers moeten nog gemaakt worden. Als werkgever zult u straks waarschijnlijk een uitnodigingspakket versturen naar uw werknemers. In dit uitnodigingspakket zit een uitnodigingsbrief (deze zet u op naam van werknemer) en enkele bijlagen met meer informatie over de vaccinatie en het betreffende vaccin. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zal Jeugdzorg Nederland deze informatie delen via de website www.jeugdzorgnederland.nl

Ondertussen gaan ook de vaccinaties aan alle burgers van start. Vanaf mei zal de groep 18- tot 60-jarigen uitgenodigd gaan worden voor vaccinatie, dus deze processen zullen gelijktijdig gaan lopen. Ook voor ons is het nog even de vraag hoe dit precies gaat verlopen. Het ziet er in ieder geval naar uit dat er vanaf mei flink opgeschaald wordt en dat er zo’n 1,5 miljoen vaccins per week gezet gaan worden.

In verschillende publicaties worden zorgaanbieders naar de brancheorganisaties verwezen. Die verwijzing is op dit moment dus alleen van toepassing op de zorgdoelgroepen die als eerste aan de beurt zijn. Er is nog geen informatie beschikbaar over de wijze waarop de uitnodigingspakketten voor de jeugdzorgorganisaties verspreid zullen worden. Zolang hier nog geen duidelijkheid over is, heeft het ook geen zin om als niet-lid van Jeugdzorg Nederland hierover contact met Jeugdzorg Nederland op te nemen. Wij raden u aan om de websites van de Rijksoverheid en het RIVM in de gaten te houden en bij algemene vragen te bellen met het publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 u).

Bovenstaande informatie is het laatst bijgewerkt op: 18 maart 2021


Deel deze pagina: