“Het is weer gezellig thuis”

Na een heftige scheiding hoopte Ellemieke haar kinderen Esmee (6) en Jarno (5) een liefdevol, stabiel en gezellig thuis te bieden, samen met haar nieuwe vriend Alex. Maar hoe Ellemieke en Alex ook hun best deden, de gezelligheid was vaak ver te zoeken. “We hadden het moeilijk met Jarno. Wat we ook zeiden of deden, hij luisterde niet,” vertelt Ellemieke. Toen ze zichzelf voor de zoveelste keer hoorde roepen dat Jarno iets niet moest doen, besloot ze hulp van jeugdzorgorganisatie Elker in te schakelen.

Wie is Jarno?

“Jarno is een lief jongetje, heel grappig, maar hij luisterde zo slecht. Als we tegen Esmee zeiden dat iets niet mocht, dan deed ze het niet meer. Bij Jarno werkte dat juist averechts. Alles waarvan wij zeiden dat het niet mocht, deed hij juist.”

Wat deden jullie als Jarno niet luisterde?

“We reageerden vaak boos, waren alleen maar aan het corrigeren. Dat kostte zoveel energie en het werkte niet. Jarno was vaak echt een ongeleid projectiel.”

Wanneer realiseerden jullie je dat jullie hulp nodig hadden?

“Drie jaar geleden ben ik bij de vader van Esmee en Jarno weggegaan. Gelukkig kregen we vrij snel een huisje toegewezen, waar we samen met mijn nieuwe vriend terechtkonden. Maar al met al was het een hele heftige periode voor ons allemaal. Hiervoor had ik contact met maatschappelijk werk en daar heb ik onze problemen met Jarno ter sprake gebracht. Zij verwees ons door naar Elker en zo kwam Geranda bij ons thuis om ons te helpen en tips te geven.”

Welke tips gaf zij jullie?

“Zij adviseerde ons om rustig te blijven en op het niveau van Jarno te praten. Bijvoorbeeld als hij in zijn broek plaste. Dan hadden wij zoiets van: kom op, je bent nu vijf jaar. Nu zeggen we: “Een ongelukje, kan gebeuren.” Droge kleren aan en dan gaan we weer verder tot de orde van de dag. Een andere belangrijke tip was om het woordje “niet” te vermijden. Dus niet zeggen: “Jarno, je mag niet met je trekker op de bank spelen.” Maar: “Jarno, ga met je trekker lekker op de grond spelen”. Dat werkt echt tien keer beter!”

Hoe heeft dit de situatie bij jullie in huis veranderd?

“We hoeven niet meer twintig keer te zeggen dat iets niet mag. En natuurlijk is Jarno nog wel eens druk, luistert hij niet altijd en willen we hem soms nog wel eens achter het behang plakken, maar dat is niet erg, daarvoor is hij kind. Geranda heeft ons echt uit de negatieve spiraal getrokken. Het is weer gezellig bij ons thuis.”

Om privacyredenen zijn de namen en de foto in dit verhaal gefingeerd.

Over ambulante hulp

De opvoeding van jonge kinderen kan soms pittig zijn. Hoe kun je op een positieve manier omgaan met ongehoorzaamheid, driftbuien of agressief gedrag? En hoe word je als ouder zelfverzekerder in de opvoeding? De ambulante begeleiders van Elker komen bij gezinnen thuis om ze hiermee te helpen

Dit artikel verscheen eerder in een e-magazine van Elker Jeugd- en Opvoedhulp. Elker is lid van Jeugdzorg Nederland.


Deel deze pagina: