Jeugdbranches en gemeenten lanceren PrivacyApp

Jongeren en professionals in de jeugdzorg kunnen sinds gisteren gebruikmaken van de PrivacyApp Jeugdhulp en Jeugdbescherming.  De app geeft antwoord op veelvoorkomende situaties en vragen rond privacy-rechten van jongeren en is een initiatief van de jeugdbranches en de VNG. 

Jongeren hebben steeds meer vragen over hun privacy-rechten en professionals over welke informatie wel en niet gedeeld mag worden. Voor ruim 20 branche- en beroepsorganisaties, waaronder Jeugdzorg Nederland, en de VNG, waren die vragen aanleiding om de PrivacyApp te ontwikkelen.

De app beantwoordt vragen als ‘mag ik mijn dossier inzien?’ en ‘wat mag mijn hulpverlener doorvertellen aan andere hulpverleners of mijn ouders?’. Hulpverleners kunnen de app gebruiken voor vragen als ‘wanneer heb ik toestemming nodig en wanneer niet?’ en ‘wat kan ik doen als ik het gevoel heb dat iemand meer informatie opvraagt dan nodig’?

De app werd gisteren gelanceerd tijdens de conferentie ‘In Goed Vertrouwen’. In eerste instantie is de app bedoeld voor jongeren en professionals. De betrokken partijen hebben de ambitie om het aantal situaties en vragen in de toekomst verder uit te breiden, onder andere met een gedeelte voor ouders. De app is te vinden op privacy.jeugdconnect.nl.

Jan Laurier (namens de BPSW), Victor Everhardt (namens de VNG) en Nicolet Epker (namens de BGZJ) lanceren de PrivacyApp


Deel deze pagina: