Jeugdgevangenissen Limburg en Drenthe moeten sluiten

De jeugdgevangenissen in Limburg en Drenthe gaan dicht, ondanks breed protest uit beide regio’s. Tijdens een debat over jeugdcriminaliteit gisterenavond in de Tweede Kamer bleek dat een meerderheid de plannen van minister Dekker steunt. Jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer sluit per 1 januari 2020 en jeugdgevangenis Juvaid in Drenthe per 2021.

De sluiting van beide jeugdgevangenissen werd al aangekondigd in de beleidsbrief Jeugdcriminaliteit. Kleinschalige Voorzieningen moeten het strafrechtaanbod in deze regio’s gaan vervangen. Gisterenavond besprak de Tweede Kamer deze plannen. Diverse Kamerleden maken zich zorgen. Sommige partijen zijn tegen sluiting, andere partijen zijn vooral bezorgd over de snelheid en de randvoorwaarden. Jeugdzorg Nederland schreef een brief aan minister Dekker en de Tweede Kamer met een pleidooi om meer tijd te nemen voor de gewenste veranderingen.

Minister Dekker benadrukte dat het besluit om deze twee jeugdgevangenissen te sluiten hem zwaar viel. De jeugdgevangenissen leveren uitstekend werk, maar er is volgens het ministerie sprake van forse overcapaciteit en die leegstand kost te veel geld. Tijdens het debat bleek dat de bezuiniging door het sluiten van twee jeugdgevangenissen groter is dan de nieuwe investering in de alternatieve Kleinschalige Voorzieningen: de minister bezuinigt per saldo 3 miljoen euro.

Volgende week is er een zogenoemd VAO: een korte plenaire afsluiting van het uitgebreide debat in de commissiezaal. Tweede Kamerfracties kunnen daar nog moties indienen om voor uitstel of afstel van sluiting te pleiten, maar het is nu al duidelijk dat de coalitiepartijen minister Dekker steunen en zijn plannen dus doorgaan. Tot grote teleurstelling van het aanwezige personeel van de twee instellingen op de publieke tribune.


Deel deze pagina: