Jeugdzorg Nederland en vakbonden bereiken onderhandelaarsakkoord 

De werkgevers en werknemers in de jeugdzorg hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe cao. Na meer dan een jaar intensief onderhandelen, een ultimatum en diverse stakingen en manifestaties hebben de delegaties van Jeugdzorg Nederland en de vakbonden, FNV, CNV en FBZ, op 11 april een onderhandelaarsakkoord voor drie jaar gesloten. In het akkoord zijn de partijen een stapsgewijze loonstijging, oplopend tot 8 procent, en een eenmalige uitkering overeengekomen. Daarnaast is er opnieuw aandacht over verhoging werkplezier en vermindering werkdruk. Paul van der Linden, voorzitter van de werkgeversdelegatie en bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, is blij met het akkoord: “De afspraken die we nu hebben gemaakt doen recht aan de grote inzet van medewerkers in de jeugdzorg.”    

Uitgangspunten bij de onderhandelingen waren een gezonde werk-privébalans, modernisering en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden, beheersing van werkdruk en behoud van werknemers. In de laatste maanden gingen de onderhandelingen vooral over de ruimte voor loonstijging en vermindering van de werkdruk. De impasse werd doorbroken toen de werkgevers besloten niet langer te wachten op garanties voor tariefverhoging van de gemeenten. Van der Linden: “Daarmee nemen we een risico omdat we de loonstijging nu nog niet betaald krijgen van de gemeenten. We gaan er echter vanuit dat gemeenten alsnog over de brug komen en hun tarieven bijstellen. Ook de gemeenten willen goede jeugdzorg en daarvoor zijn onze professionals keihard nodig. Laten we ze dan ook waarderen naar hun inzet.”

Akkoord

In het akkoord tussen Jeugdzorg Nederland en de vakbonden is een loonstijging afgesproken van 2% op 1 januari 2021, 3% op 1 januari 2022 en 3% op 1 januari 2023. Jeugdzorgwerkers ontvangen bovendien in juli 2022 een eenmalige uitkering van €250. Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over werkdruk, werkplezier en veiligheid, generatiebeleid en thuiswerken en reiskosten en het verkennen van de inzet van ervaringsdeskundigheid. De nieuwe cao zal lopen van 1 januari 2021 tot 1 januari 2024. Het onderhandelaarsakkoord wordt op korte termijn voorgelegd aan de leden van Jeugdzorg Nederland. Ook de vakbonden zullen in de komende weken hun leden raadplegen.

Onderhandelaarsakkoord cao Jeugdzorg 11 april 2022


Deel deze pagina: