Jeugdzorgprofessionals verdienen meer waardering, vinden ook werkgevers

“Onze medewerkers verdienen absoluut een fatsoenlijke cao. Ze voeren bijzonder complex werk uit onder steeds complexer wordende omstandigheden,” aldus Paul van der Linden, bestuurslid Jeugdzorg Nederland en cao-onderhandelaar namens de jeugdzorgwerkgevers. Van der Linden verwijst naar de open brief die vandaag in de Volkskrant verscheen. In deze brief trekken de bonden en werkgevers samen op en pleiten ze voor een betere waardering voor de (jeugd)zorgprofessional. “We zien nu alleen geen mogelijkheden om volledig tegemoet te komen aan de hoge eisen van de bonden.”

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Jeugdzorg verlopen stroef. De vakbonden FNV, CNV en FBZ eisen voor de eerste drie maanden van 2022 een loonsverhoging van 5% en leggen hierbij een directe link naar de extra 1,9 miljard euro die het kabinet voor 2022 aan het gemeentefonds heeft toegezegd.

Werkgevers onderschrijven van harte de wens van de bonden dat dit geld ook daadwerkelijk bij de jeugdzorgsector, en met name bij de jeugdzorgprofessional, terechtkomt. Helaas is realiteit een stuk complexer dan de bonden beweren en bestaat er geen juridische basis voor de werkgever om dit geld simpelweg bij de gemeenten te claimen. “Zolang wij geen enkele garantie hebben dat het geld daadwerkelijk bij de jeugdzorg zelf terechtkomt, kunnen wij daarom niet meer bieden dan een loonsverhoging van 2% over 2021” aldus Van der Linden.

“Desalniettemin zetten wij als jeugdzorgwerkgevers, zowel voor als achter de schermen, alles op alles om de tarieven vanuit de gemeenten te verbeteren. Dat doen wij omdat ook wij vinden dat onze medewerkers een loonsverhoging verdienen. Maar die moeten we wel kunnen betalen.”

 

 


Deel deze pagina: