Nieuwe uitdaging directeur Jeugdzorg Nederland

Donderdag 6 juli jl. heeft Olaf Prinsen zijn vertrek aangekondigd bij Jeugdzorg Nederland. Prinsen, sinds april 2020 directeur bij de branchevereniging voor organisaties die jeugdhulp en jeugdbescherming bieden, is voorgedragen als burgemeester van Heerde. Op 5 oktober wordt hij aldaar geïnstalleerd.

Het bestuur van Jeugdzorg Nederland betreurt het vertrek van Olaf Prinsen, maar is bovenal verheugd voor hem. Voorzitter Ronnie van Diemen: “Olaf Prinsen heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van de vereniging die Jeugdzorg Nederland nu is, die onderling verbindt en een collectief vormt. Een trotse vereniging die met een duidelijk verhaal en strategie een sterke gesprekspartner en belangenbehartiger is in de jeugdzorg. Een sector die voor zoveel uitdagingen staat. Hij wist met zijn persoonlijkheid en wijze van werken en samenwerken te verbinden, te enthousiasmeren en te inspireren. Zowel binnen de vereniging als daarbuiten. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit.”

Olaf Prinsen was, voordat hij in april 2020 bij Jeugdzorg Nederland startte, directeur bij de Koninklijke NVRD, de vereniging voor gemeenten en organisaties die verantwoordelijk zijn voor afvalbeheer en beheer van openbare ruimtes. Daarvoor was hij wethouder in de gemeente Apeldoorn. Ondanks een uitdagende start in coronatijd leerde hij de organisatie van Jeugdzorg Nederland en de jeugdzorgsector al snel kennen en begon hij samen met het managementteam aan de veranderopgave voor de vereniging. Zijn uitgangspunt daarbij was ‘samen’; samen met de medewerkers van het bureau en samen met de leden van de vereniging. Om vervolgens van daaruit de belangrijke en complexe opgaven in de jeugdzorg aan te gaan, samen met de partners in de sector.

Olaf Prinsen: “De tijd bij Jeugdzorg Nederland is een intensieve geweest. Ik ben trots op het bureau en de collega’s. Heb bewondering voor de professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming, met wie ik op de werkvloer heb meegelopen. We hebben grote slagen gemaakt met onze vereniging, om meer samen het verschil te maken. En ik ben blij dat we met alle partners een Hervormingsagenda Jeugd hebben vastgesteld. Hopelijk een start van echte veranderingen in de jeugdzorg. Want die veranderingen zijn hard nodig. Meer vertrouwen onderling, vanuit de gedachte en overtuiging dat we het beste moeten doen voor kwetsbare kinderen en gezinnen. Heel bijzonder dat de gemeenteraad van Heerde mij voordraagt als burgemeester. De kans om zo een rol te vervullen in een prachtige gemeente is uniek.”

Op 5 oktober wordt Olaf Prinsen geïnstalleerd als burgemeester van Heerde. In overleg rondt hij zijn werkzaamheden bij Jeugdzorg Nederland voorafgaand aan de installatie af.

Het bestuur van Jeugdzorg Nederland start op korte termijn een procedure voor de opvolging van Olaf Prinsen.


Deel deze pagina: