Ruim duizend werknemers bij manifestatie Jeugdwet

Ruim duizend werknemers in de jeugdzorg waren vandaag aanwezig bij de door de AbvaKabo FNV georganiseerde manifestatie Jeugdwet in de Grote Kerk in Den Haag. Daar uitten zij hun zorgen over het verlies van werkgelegenheid als gevolg van de transitie maar vooral ook over de continuïteit en kwaliteit van de zorg. René Meuwissen (bestuurslid Jeugdzorg Nederland) sprak namens de werkgevers.

In zijn toespraak steunde Meuwissen de uitgangspunten van de jeugdwet: integrale zorg. Maar hij constateerde ook dat de werkgevers de zorgen van werknemers delen. Dat het, ook maatschappelijk gezien, niet zo kan zijn dat ervaren, gekwalificeerde werknemers hun werk verliezen door onzekerheid en uitblijvende onduidelijkheid over budgetten. En dat daarom Jeugdzorg Nederland ook voor meerjarige overgangsafspraken pleit. Hij waarschuwde dat werkgevers concurrentie op alleen prijs niet zullen toestaan. Meuwissen benoemde in dat kader ook de voortrekkersrol die jeugdzorgorganisaties en professionals hebben op het gebied van kwaliteit en professionaliteit. ‘Dat is iets om trots op te zijn’.

In een geanimeerde discussie met Tweede Kamerlid Loes Ypma (PvdA) en Eerste Kamerleden Tof Thissen (Groen Links) en Tiny Kox (SP) kwamen de werknemers in de zaal aan het woord. Scepsis over de inrichting van de zorg door gemeenten overheerste: ‘zorg dat goedkoop geen duurkoop wordt’. En veelvuldig werd opgeroepen tot vertrouwen in de huidige professionals: ‘geef ons de kans om van de nieuwe wet een succes te maken’. Daarna vertrokken de werknemers in een optocht naar het Malieveld in Den Haag. 


Deel deze pagina: