Tijd om de daad bij het woord te voegen – eerste reactie Jeugdzorg Nederland op begroting Prinsjesdag

Jeugdzorg Nederland constateert dat de financiële randvoorwaarden die nodig zijn om de inhoudelijke ambities van het kabinet te realiseren ontbreken in de Miljoenennota. De branchevereniging vreest dat de zorg voor kwetsbare kinderen en gezinnen hierdoor nog verder onder druk komt te staan.

Uit de Miljoenennota blijkt dat de eerder aangekondigde extra bezuiniging van 511 miljoen euro definitief van tafel is. De geplande bezuiniging van 1,1 miljard op de jeugdzorg, via de Hervormingsagenda Jeugd, blijft wel overeind. Ronnie van Diemen, bestuursvoorzitter van Jeugdzorg Nederland, stelt: “De inhoudelijke ambities van het kabinet met de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming zijn goed, maar het is cruciaal dat we samen woorden om gaan zetten in daden. We willen de jeugdzorg structureel transformeren ten behoeve van de meest kwetsbare kinderen en gezinnen. Dat kan niet zonder de benodigde financiële middelen.”

Ravijnjaar als zwaard van Damocles boven sector

In 2026 ontvangen gemeenten substantieel minder geld uit het gemeentefonds. Dat terwijl veel gemeenten en jeugdzorgaanbieders sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 in financieel zwaar weer verkeren. Dit zogeheten ravijnjaar hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de jeugdzorg. Naar verwachting zal het sociaal domein de grootste klappen van het ravijnjaar moeten gaan opvangen. Van Diemen: “Bezuinigen op het sociaal domein is vragen om problemen. Zeker als wij als branchevereniging een brede visie op de jeugd bepleiten waarin een stevig netwerk van sociale voorzieningen aan de basis staat.”

Toenemende druk op de jeugdzorgprofessional

De financiële krapte bij gemeenten en aanbieders zet de arbeidsmarkt tevens onder druk. Het kabinet heeft geen middelen beschikbaar gesteld om de hoge werkdruk onder personeel in de jeugdzorg aan te pakken en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Jeugdzorg Nederland vindt het echter van belang dat de sector een aantrekkelijke plek maken om (blijvend) in te werken. Zo krijgen kinderen en gezinnen tijdig de beste en meest passende hulp voor hun problemen.

Hervormingsagenda Jeugd

Jeugdzorg Nederland heeft de financiële paragraaf van de Hervormingsagenda Jeugd destijds niet ondertekend. De ambities uit de Hervormingsagenda kunnen volgens ons niet gelijktijdig gepaard gaan met bezuinigingen, maar verdienen juist een extra investering. Begin volgend jaar moet zwaarwegend oordeel van de deskundigencommissie voor de Hervormingsagenda gaan uitwijzen of de financiële middelen die dit kabinet beschikbaar stelt om haar jeugdzorgambities te realiseren voldoende zijn, of toch penny wise, pound foolish.

Budget Toekomstscenario onzeker

Eén van de voor de jeugdzorg grootste zorgen is de onduidelijkheid over de financiering voor de 11 proeftuinen Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Uit de Miljoenennota is niet duidelijk of er vanaf 2025 structureel middelen worden vrijgemaakt voor een vervolg op de proeftuinen. De door de proeftuinen ingezette beweging richting een beter en eenvoudiger stelsel voor jeugdbescherming loopt hierdoor gevaar. Als Jeugdzorg Nederland zien we de financiering hiervoor zo snel mogelijk rond. Uiteindelijk zullen de kinderen en gezinnen in de jeugdbescherming hier de dupe van zijn.

Investeer in een veerkrachtige jeugd

De tijd dringt om op zoek te gaan naar een oplossing voor de financiële tekorten in de jeugdzorg. Met verdere financiële tegenvallers op komst zijn we als branchevereniging actief in gesprek met onze leden om hen in staat te stellen duurzame keuzes te maken in tijden van financieel zwaar weer. We kunnen echter niet blijven dweilen met de kraan open. Daarom roept Jeugdzorg Nederland het kabinet en de Tweede Kamer op om op de korte termijn te investeren in de toekomst van onze jeugd. Alleen zo kunnen we kinderen en gezinnen op de lange termijn veerkrachtiger maken.

Lees hier de Miljoenennota terug.


Deel deze pagina: