Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming biedt kansen

Jeugdzorg Nederland ziet kansen voor een betere kind- en gezinsbescherming in het toekomstscenario dat de ministeries van VWS en J&V en de VNG onlangs presenteerden. In het scenario beschrijven de ministeries en gemeenten, met input van diverse partijen, hoe volgens hen de kind- en gezinsbescherming er over vijf tot tien jaar zou moeten uitzien. Jeugdzorg Nederland is positief over de contouren maar stelt, in de vandaag ingediende reactie op de internetconsultatie, voor de uitwerking wel een aantal niet-onderhandelbare voorwaarden. Zo moet de kind- en gezinsbescherming van de toekomst echt integraal werken, focussen op het hele gezin en moet de volwassen (ggz-)hulp medeverantwoordelijk worden.

Jeugdzorg Nederland pleit al langer voor een betere organisatie van de jeugdbeschermingsketen. De keten kent nu teveel schakels en elke schakel laat het kind langer op hulp wachten. Daarom is Jeugdzorg Nederland blij met de plannen om het in de toekomst anders en beter te doen. Het onlangs gepresenteerde toekomstscenario kind- en gezinsbescherming biedt echter (nog) niet antwoorden op alle vraagstukken die nu spelen.

Non-negotiables

Jeugdzorg Nederland stelt in de reactie op het toekomstscenario twaalf ‘non-negotiables’ (niet-onderhandelbare voorwaarden). Zo mag de basis van het scenario, waarbij alle taken binnen de jeugdbeschermingsketen (nu uitgevoerd door drie organisaties) worden samengevoegd, niet wijzigen omdat dat ten koste zou gaan van de integraliteit. Verder is het voor het slagen van de toekomstige kind en gezinsbescherming o.a. vereist dat de focus gezinsgericht blijft, de volwassen (ggz-)hulp medeverantwoordelijk wordt, de rechtsbescherming voor kind en ouders verbetert en de toetsingsmogelijkheden voor de rechter ruimer worden.

Klik hier voor de uitgebreide reactie van Jeugdzorg Nederland op het toekomstscenario


Deel deze pagina: