37 jongeren, 37 pijnlijke verhalen, 37 redenen voor verbetering

Deze week presenteerde de stichting Het Vergeten Kind een rapport waarin 37 jongeren en 75 professionals hun ervaringen in de gesloten jeugdhulp (JeugdzorgPlus) delen. Het zijn 37 pijnlijke verhalen die mij zeer raken. 37 jongeren die niet tijdig passende hulp hebben ontvangen. 37 redenen om ons nog meer in te zetten voor betere hulp aan deze kwetsbare jongeren. Het Vergeten Kind vraagt met dit rapport terecht aandacht voor kinderen in de gesloten jeugdhulp. In november schreef ik in een artikel voor SociaalWeb: “Een liefdevolle jeugdzorg, waar jeugdigen tijdig passende hulp krijgen. Dat is wat we willen.” De verhalen van deze 37 jongeren laten zien waarom dat zo hard nodig is en dat we dit helaas nog niet bereikt hebben.

De verhalen in het rapport van het Vergeten Kind spelen tussen 2015 en 2021. Dat het jeugdstelsel nog steeds juist voor de meest kwetsbare kinderen niet goed werkt, is en blijft schrijnend. Hierdoor belanden kinderen in de gesloten jeugdhulp die daar met eerdere en betere hulp nooit terecht zouden zijn gekomen. Veranderingen in het jeugdzorgstelsel zijn dan ook hard nodig, daar blijven we ons voor inzetten. Dat verdienen niet alleen deze kinderen maar ook de professionals die werkzaam zijn in de gesloten jeugdhulp. Zij worden nu opgezadeld met een onmogelijke taak. Jeugdzorgprofessionals zitten nu vaak met z’n tweeën op een groep van acht à negen jongeren, met uiteenlopende problemen. Willen we écht tijdig de juiste zorg kunnen bieden voor de meest kwetsbare kinderen dan moeten we deze verhouding drastisch veranderen. Onze professionals hebben tijd en ruimte nodig om te investeren in de relatie met deze kinderen. Dit is ook een van de oplossingen die Het Vergeten Kind aandraagt in haar manifest over de gesloten jeugdzorg. In het statement dat de gezamenlijke jeugdbranches naar buiten brachten, geven we aan dat we ook de andere oplossingsrichtingen uit dit manifest omarmen.

Maar: een betere wereld begint bij onszelf! Als JeugdzorgPlus-instellingen besloten we in 2018 om onze ambities scherp te stellen. We blijven, weer extra gemotiveerd door de persoonlijke verhalen in het rapport van Het Vergeten Kind, onze schouders er natuurlijk onder zetten om deze ambities ook waar te maken. De zorg voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren moet en kan beter. Het rapport van Het Vergeten Kind en de 37 heftige verhalen raken mij persoonlijk en sterken mij en mijn collega’s in deze ambities. Daarom nodig ik Het Vergeten Kind en de jongeren uit dit rapport graag uit om met mij en andere bestuursleden van Jeugdzorg Nederland in gesprek te gaan. Laten we samen kijken hoe we de jeugdhulp voor de meest kwetsbare kinderen kunnen verbeteren. Dat zijn we verplicht, niet alleen aan deze 37 jongeren, maar aan alle kinderen die onze ‘liefde, aandacht, en nabijheid’ zo hard nodig hebben.

Bas Timman, bestuurslid Jeugdzorg Nederland


Deel deze pagina: