Grote steun voor cao jeugdzorg

Het onderhandelaarsakkoord dat Jeugdzorg Nederland en de vakbonden FNV, CNV en FBZ op 11 april sloten, is met grote steun door de achterbannen van de werkgevers en werknemers overgenomen. De leden van Jeugdzorg Nederland stemden unaniem in met het akkoord. Bij vakbond FNV stemde 97 % in, bij CNV 94 % en bij FBZ 98 %. Op maandag 16 mei hebben alle partijen hun handtekening onder het akkoord gezet, waarmee de nieuwe cao Jeugdzorg een feit is.

In het nieuwe cao-akkoord is een stapsgewijze loonstijging van 2% op 1 januari 2021, 3% op 1 januari 2022 en 3% op 1 januari 2023 overeengekomen. Jeugdzorgwerkers ontvangen bovendien in juli 2022 een eenmalige uitkering van €250 bruto. Ook zijn er onder andere afspraken gemaakt over reiskosten, thuiswerken en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is afgesproken dat werkgevers en werknemers aandacht besteden aan werkdruk en veiligheid. De nieuwe cao kent een looptijd van drie jaar, van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023.

Paul van der Linden, voorzitter van de werkgeversdelegatie en bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, is blij met het akkoord: “De afspraken die we nu hebben gemaakt doen recht aan de grote inzet van medewerkers in de jeugdzorg.” In de laatste maanden gingen de onderhandelingen vooral over de ruimte voor loonstijging en vermindering van de werkdruk. De impasse werd doorbroken toen de werkgevers besloten niet langer te wachten op garanties voor tariefverhoging van de gemeenten. Van der Linden: “Daarmee nemen we een risico omdat we de loonstijging nu nog niet betaald krijgen van de gemeenten. We gaan er echter vanuit dat gemeenten alsnog over de brug komen en hun tarieven bijstellen. Ook de gemeenten willen goede jeugdzorg en daarvoor zijn onze professionals keihard nodig. Laten we ze dan ook waarderen naar hun inzet.”

Download het onderhandelaarsakkoord hier


Deel deze pagina: