Naar een jeugdzorg die beter beschermt

Hoe komen we tot een jeugdzorg die beter beschermt? Dat is de centrale vraag in het online magazine dat Jeugdzorg Nederland vandaag publiceert. In het magazine komen jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en bestuurders aan het woord over geweld in de jeugdzorg. Het magazine is gemaakt naar aanleiding van het rapport ‘Onvoldoende beschermd’ van Commissie De Winter. “We moeten luisteren en we moeten leren,” zei Esther Overweter, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland na de presentatie van dat rapport. “We moeten komen tot een jeugdzorg die beter beschermt.”

Magazine vol ervaringsverhalen

Ervaringsdeskundigen, professionals en bestuurders vertellen in een serie artikelen en podcasts wat zij zelf (hebben) ervaren als geweld en wat er beter moet. Zo vertelt jeugdbeschermer Jolanda dat ze al negen maanden een passende vervolgpek zoekt voor een jongen. “Ik vind dat gewelddadig.” Ervaringsdeskundige Angelo begrijpt dat een professional soms fysiek antwoordt op agressieve jongeren, maar noemt dat “vuur met vuur bestrijden. Het helpt niet.” En Richard, hoofd behandeling, legt uit hoe in gesloten jeugdzorg steeds meer wordt gewerkt met ‘geweldloos verzet’. “Een meisje smeet archiefbakken door de ruimte. Het enige wat wij zeiden was: ‘het zijn maar spullen’. Voorheen hadden we haar in afzondering geplaatst.”

Commissie De Winter

Twee weken geleden presenteerde Commissie De Winter het rapport ‘Onvoldoende beschermd’, waarin staat dat in de afgelopen zeventig jaar in alle deelsectoren van de jeugdzorg, geweld heeft plaatsgevonden. Het rapport volgt op het onderzoek dat de commissie, in opdracht van het kabinet de afgelopen tweeëneenhalf jaar heeft gedaan naar geweld in residentiële instellingen, pleegzorg, justitiële jeugdinrichtingen, de jeugd-GGZ,  de LVB-sector, doven- en blindeninstituten en azc’s.

In gesprek

Het online magazine is op 26 juni gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) over het rapport van De Winter. Bij die bijeenkomst zijn ervaringsdeskundigen, cliënten, professionals en bestuurders aanwezig. Gesproken wordt over de aanbevelingen die Commissie De Winter doet in zijn rapport.

Meer informatie:

 

 

 


Deel deze pagina: